Ve středu 17. 10. 2018 navštívil naše gymnázium marketingový manažer firmy Jordi’s pan Lukáš Koudelka, aby zde pro chemické seminaristy, jakožto i pro další milovníky chemie a čokolády, pohovořil o relativně netradičním způsobu výroby čokolády „bean-to-bar“. Firma má plnou kontrolu nad výrobou čokolády, od pěstování a sklizně kakaových bobů až po výsledný produkt, přičemž čokoláda má pak silně odlišnou chuť od té průmyslově vyráběné, která oproti ní chutná „standardizovaně“. Samotnou chuť čokolády, jakožto i kakaových bobů, jsme mohli posoudit na vlastní chuťové buňky.
Na přednášce jsme byli seznámeni s celým procesem zpracování, počínaje pěstováním zrn (které by zvládl snad každý, jen mít vhodné podnebí, což nemusí dlouho trvat) přes mletí a konče pak různým „vylepšováním“ kakaové směsi, které se v případě společnosti Jordi’s děje pouze přidáváním dalších přírodních látek pro další chuťové možnosti.
V následném bloku, který byl určen zvědavcům a jejich dotazům, jsme se již dozvěděli i další podrobnosti, například jaká je obecná situace na české „bean-to-bar“ scéně či jaká byla čokoláda s nejvyšším počtem dalších přísad. Každopádně celé odpoledne bylo přínosné nejen chuťově, ale i co se povědomí o čokoládě týče a samozřejmě i v neposlední řadě chemicky.
Jindřich Lněnička, septima