Jordi’s choco day

Autor: Martina KunderováPublikováno: 3. listopadu 2018Zobrazeno: 142×Zařazení článku: B-Ch, aktuality
Jordi’s choco day (foto jordis.cz)
Jordi’s choco day (foto jordis.cz)

Ve středu 17. 10. 2018 navštívil naše gymnázium marketingový manažer firmy Jordi’s pan Lukáš Koudelka, aby zde pro chemické seminaristy, jakožto i pro další milovníky chemie a čokolády, pohovořil o relativně netradičním způsobu výroby čokolády „bean-to-bar“. Firma má plnou kontrolu nad výrobou čokolády, od pěstování a sklizně kakaových bobů až po výsledný produkt, přičemž čokoláda má pak silně odlišnou chuť od té průmyslově vyráběné, která oproti ní chutná „standardizovaně“. Samotnou chuť čokolády, jakožto i kakaových bobů, jsme mohli posoudit na vlastní chuťové buňky.

Na přednášce jsme byli seznámeni s celým procesem zpracování, počínaje pěstováním zrn (které by zvládl snad každý, jen mít vhodné podnebí, což nemusí dlouho trvat) přes mletí a konče pak různým „vylepšováním“ kakaové směsi, které se v případě společnosti Jordi’s děje pouze přidáváním dalších přírodních látek pro další chuťové možnosti.

V následném bloku, který byl určen zvědavcům a jejich dotazům, jsme se již dozvěděli i další podrobnosti, například jaká je obecná situace na české „bean-to-bar“ scéně či jaká byla čokoláda s nejvyšším počtem dalších přísad. Každopádně celé odpoledne bylo přínosné nejen chuťově, ale i co se povědomí o čokoládě týče a samozřejmě i v neposlední řadě chemicky.

Jindřich Lněnička, septima

 
 
 
Zřizovatelem školy je Pardubický kraj
Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství Projekty EU Microsoft Partneři ve vzdělávání Vzdělávací centrum Evropské vzdělávací centrum Jazyková škola Cambridge zkouškové centrum