Dne 7. 6. se třída 2.P zúčastnila soutěže s názvem U báby kořenářky. Nešlo však o to, mít nejlepší koření, ale nejlepší bylinkový čaj. V soutěži jsme ochutnávali 13 vzorků. Všechny vzorky čajů připravovala a podávala 3 šikovná děvčata: Ema Kráčalová, Klára Harantová a Dominika Střasáková. Celou akci fotografoval Jan Brýdl a každý nový vzorek v oběhu hlásil Matyáš Novotný. Nejlepší čaj se vybíral podle těchto kritérií: chuť, vůně a barva. Nutno ovšem dodat, že všechny čaje byly vyfermentovány postupem, který jsme se naučili v hodinách přírodovědných projektů.
Kdo to neví, tak fermentace je enzymatický proces, při kterém se z bylinek uvolňují fermenty, a ty způsobují biochemickou přeměnu celé řady chemických látek na chutnější.
Po náročném procesu ochutnávání, známkování a sčítání bodů se nakonec přeci jen objevila nejlepší babka kořenářka. Vítězem celé akce se stala Dominika Střasáková (109 bodů) a na 2.-3. místě se umístily Amélie Kadlecová a Terezie Kokešová (obě 173,5 bodů).
Vítězům i ostatním účastníkům moc gratulujeme.
Markéta Doležalová
Vítězný čaj a jeho kouzelně chutné složení:
• listy meduňky
• listy čerstvé meduňky
• máta
• černý bez - květ
• jahodník - list
• jahody
• limetka
Přejít do samostatné fotogalerie (17 fotografií)