„Stručný“ report z letošního ročníku Středoškolské odborné činnosti

Jako každý rok, i letos se žáci našeho gymnázia zapojili do Středoškolské odborné činnosti a jako každý rok v ní zanechali významnou stopu.

Ani letos nebylo nutné absolvovat okresní kolo, po úspěchu ve školním kole tak naše výprava zamířila rovnou do krajského kola na chrudimské gymnázium. V letošním roce měla početná výprava našich žáků celkem 28 členů a měli zastoupení ve dvanácti oborech z osmnácti možných. V krajském kole jsme zaznamenali více jak 20% úspěšnost: šest žáků postoupilo z prvního místa do celostátního kola. Ani zbytek výpravy si však nevedl špatně a žáci byli spokojeni a obohaceni o nové zkušenosti.

V polovině června se potom šestičlenná výprava zástupců našeho gymnázia vydala do Plzně, kde se na místním gymnáziu konalo celostátní kolo. Plzeňské městské dopravní podniky pro soutěžící zajistily městskou dopravu zdarma, takže když zrovna neprobíhaly obhajoby prací, mohli se žáci věnovat obhlídce města a víkendovou návštěvu Plzně tak spojit s kulturní exkurzí. Žáci řádně prozkoumali celé město a mimo jiné navštívili místní katedrálu, a protože již jsou všichni plnoletí, mohli zavítat i na místo, díky kterému je Plzeň známá především, tedy do místního pivovaru. Příjemné prostředí a dobře zvládnutá organizace soutěže napomohly k výborným výsledkům našich reprezentantů, a my si tak můžeme připsat další umístění na předních příčkách.

Po dlouhé době jsme měli zástupkyni v oboru matematika a statistika a Terka Kladivová ze septimy svou účast proměnila v druhé místo, návrh do soutěže o cenu České hlavičky, návrh na cenu Učené společnosti ČR a dále v ceny MŠMT, Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT a ředitele Matematického ústavu Slezské univerzity. V rámci své práce Terka obohatila matematickou hru Výhonky z oblasti teorie grafů a její práce nese název Barevná variace hry Výhonky. Výborného výsledku dosáhly i Nikola Novotná s Monikou Poláčkovou, které jsou rovněž ze septimy. Ty obsadily páté místo v oboru zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství s prací Ochranný účinek citokininů a jejich derivátů proti abiotickým stresům. Své reprezentanty jsme však měli i v humanitních oborech, Ellen Wirknerová ze třetího ročníku se umístila na krásném 8. místě v oboru teorie kultury, umění a umělecké tvorby s prací „Jsem tvůrce, snažím se zbavovat nánosů a vracet se k sobě.“ Život a tvorba Václava Ciglera. V oboru historie se na pěkném 9. místě umístil Tomáš Stráník ze třetího ročníku s prací Perzekuce rodiny Matouškovy 1952–1970. A rovněž Eliška Kabrhelová ze septimy zaujala porotce s prací Možnosti financování obchodního záměru pro fyzické osoby a v oboru ekonomika a řízení se umístila na pěkném 12. místě.

Všem reprezentantům velmi gratuluji a doufám, že získali mnoho zkušeností a že si letošní ročník Středoškolské odborné činnosti užili.