Návštěva Evropského parlamentu

Před nedávnými vánočními prázdninami měla část studentů čtvrtého ročníku možnost zúčastnit se programu v Evropském parlamentu sídlícím ve francouzském městě Štrasburk. Tuto příležitost jsme dostali díky projektu EPAS (vyslanci Evropského parlamentu), kterému jsme se předešlý rok věnovali prostřednictvím různých aktivit na téma Evropské unie.

Počátečním bodem naší cesty bylo choceňské nádraží, odkud jsme ve středu večer 13. 12. zamířili do Prahy a po kratší pauze jsme plynule pokračovali autobusem až do Štrasburku. Tam jsme dorazili ve čtvrtek časně ráno. Deštivé počasí bylo sice lehce nepříjemné, ale neodradilo nás od poznávání historie a kultury města. Než jsme všechny významné turistické destinace pečlivě prošli, nachýlil se den ke konci. Nikdo neskrýval, že po celém dni na nohou, přišla únava poměrně rychle, ale i přes tuto překážku jsme si nemohli nechat ujít večerní vánoční trhy.

Druhý den nás čekala hlavní část exkurze. Nemeškali jsme ani minutu a hned brzy ráno se přesunuli ještě spícím městem do budovy parlamentu. Tam na nás čekala typická francouzská snídaně složená z čokoládové rolky (frj. pain du chocolate) a kafe. Už na snídani jsme mohli s nadšením sledovat školy z různých států Evropy a poslouchat různé jazyky.

Když byly všechny stoly s jídlem prázdné, studenti se postupně přesunuli do jednacího sálu, kde začínal celodenní nabitý program. Při každé aktivitě byla možnost překladu do angličtiny, francouzštiny a němčiny, takže jsme se obohatili nejen v politických, ale i v jazykových dovednostech. První aktivitou byla debata s europoslankyní Fabienne Keller na všechna témata týkající se Evropského parlamentu a jejích názorů na dění ve světě. Následně se téma debaty změnilo na otázky lidských práv a svobod, na které odpovídal europoslanec Stefan Krauss.

Po krátké obědové pauze přišla na řadu nejzajímavější část programu. Simulace jednání Evropského parlamentu. Hlavní tématem byla lidská práva, otevření hranic a migrace. Každý student patřil do jedné ze čtyř stran, jejíž postoje musel prosazovat při minutovém proslovu. Jednání končilo hlasováním o některých návrzích. Po této jedinečné zkušenosti byla na programu finální aktivita spočívající ve společné diskusi na nejrůznější témata.

Touto debatou končil nejen program v Evropské parlamentu, ale i celá naše exkurze. Nočními uličkami Štrasburku jsme se stihli ještě naposledy projít při čekání na autobus, ale netrvalo dlouhou a Francie zůstala daleko za námi a my mířili zpět na choceňské nádraží. Tam jsme dorazili v sobotu ráno.

Pro nás všechny to byl jedinečný zážitek a příležitost, za kterou vděčíme a děkujeme všem učitelům ochotným všechno zorganizovat a podporovat nás.

Sára Víchová 4.A