Co na to Sokrates?

Filozofická olympiáda je jednou ze soutěží připravených pro studenty humanitních oborů, i když úspěšnými účastníky v letech minulých byli a jsou (letos to opět potvrdili) i studenti oborů přírodovědných. Argumentace, myšlenkové experimenty, logika a zamyšlení se nad aktuálními celospolečenskými a etickými otázkami má mezioborový přesah. Ve školním kole se „filozoficky zamýšlelo“ 41 studentů, ve finálovém kole nás v letošním ročníku zastupovaly dvě studentky oktávy, Jana Bláhová a Terezka Kladivová, které zopakovaly svůj loňský úspěch. Na filozofické fakultě v Hradci Králové obhajovaly svůj světonázor v konkurenci 64 účastníků národního kola. Úkolem bylo vybrat si jednu ze dvou předložených tezí, kriticky zhodnotit její tvrzení a pokusit se ji rozpracovat na základě vlastní argumentace. 

Jakou tezi byste podpořili svými argumenty vy? Svobodu slova a dezinformace či Pokuty dle výše příjmů a ideu rovnosti? Děvčata se o témata podělila, Terezka se věnovala rovnému přístupu a Jana se zamyslela nad mocí dezinformací. Po soutěžní části a výborném obědě bylo téma dezinformací ještě podpořeno přednáškou Martina Palečka „Kde se bere naše chuť věřit konspiracím?“

Děkuji všem filozofujícím studentům v kole školním a oběma děvčatům v kole národním za účast a reprezentaci školy. Těším se a věřím, že se mezi studenty nižších ročníků najdou pro další roky argumentačně zdatní následovníci.